صرفا جهت اطلاع

شبکه توزیع محتوا یا CDN چیست و چه کاربردی دارد؟

احتمالا قبلاً در مورد فناوری cdn شنیده‌اید، اما Cdn درواقع به چه معناست؟ و چه کاربردی دارد؟ در این مقاله، قصد داریم اصطلاح CDN را که مخفف Content Delivery Network است به شما معرفی کنیم.

اما قبل از شروع و مرور موارد فوق، ابتدا باید ببینیم تعریف cdn از کجا شروع شده و تعریف تخصصی آن چیست؟ استفاده از شبکه تحویل محتوا (cdn) چیست؟

در پاسخ به این سؤال باید گفت که بر اساس تعریف اتحادیه بین المللی مخابرات، به هر شبکه‌ای که برای تحویل محتوای دیجیتالی بهینه‌سازی شود، شبکه تحویل محتوا گفته می‌شود.

خرید cdn و فعال‌سازی آن در نهایت سرعت دسترسی به داده‌ها را افزایش می‌دهد. اکنون، چه ترفندی برای دسترسی سریع به داده‌ها استفاده می‌شود، سوالی است که با دانستن عملکرد cdn متوجه خواهید شد.

هنگامی که یک شبکه cdn ایجاد می‌شود، سرورها در نقاط مختلف جهان و در کشورهای مختلف با طول جغرافیایی مشخص پیکربندی و مستقر می‌شوند.

سرانجام، با دریافت داده‌ها از سرور اصلی و ذخیره آن‌ها بر اساس موقعیت جغرافیایی بازدیدکننده، با توجه به ISP مخابراتی، کاربر شناسایی می‌شود، داده‌ها از نزدیکترین cdn به کاربر تحویل داده می‌شود تا کاربر بتواند سریعتر به این داده‌ها دسترسی پیدا کنید.

به همین دلیل است که اگر سایت‌هایی مانند Google که از CDN استفاده می‌کنند را باز کنید، خواهید دید که در کوتاه‌ترین زمان ممکن بسیار سریع در دسترس خواهد بود.

Cdn چیست؟

شبکه تحویل محتوا

بسیاری از کاربران می‌پرسند که کلمه CDN مخفف چیست. همانطور که در ابتدای مقاله ذکر شد، تکنولوژی cdn مخفف Content Delivery Network است.

در واقع، CDN یک شبکه توزیع محتوا است. سرورها در مکان‌های مختلف جغرافیایی قرار دارند و بسته به اینکه کدام سرور به موقعیت بازدیدکننده سایت نزدیک‌تر است، به درخواست‌ها پاسخ داده می‌شود. در واقع اطلاعات سایت از سروری که به موقعیت کاربر نزدیکتر است فراخوانی می‌شود. با این کار سایت سریعتر بارگیری می‌شود.

کاربرد cdn چیست؟

با استفاده از cdn می‌توانیم سریعتر به داده‌های مورد نیاز دسترسی پیدا کنیم. شبکه تحویل محتوا یا cdn از سرورهایی استفاده می‌کند که در سراسر جهان توزیع شده‌اند و با توجه به موقعیت جغرافیایی کاربر از طریق سرور نزدیک به کاربر، محتوای ذخیره شده را در اختیار کاربر قرار می‌دهند.

این سرویس در افزایش سرعت تحویل محتوا و پهنای باند در وب سایت‌های پر بازدید و وب سایت‌های جهانی مانند Google، Yahoo، Facebook و غیره بسیار مؤثر است مانند: شبکه CDN در چین یا cdn Google، که فقط متعلق به خود Google است و از آن استفاده می‌کند.

معروف‌ترین cdnها عبارتند از: Cloud Feller CDN، Academy، Amazon و غیره. اگر سایتی دارید که به دنبال سرعت بالا هستید و همچنین با حملاتی به میزبان‌ها و سرورهای سایت روبرو هستید، با استفاده از CDN می‌توانید نه تنها سرعت سایت را افزایش دهید، همچنین امنیت را هم در برابر حملات افزایش دهید.

شرکت‌های بزرگ اینترنتی از سرورهای متعددی در نقاط مختلف جهان برای ذخیره و ارائه اطلاعات و امکانات خود برای کنترل ترافیک سایت و خدمات اینترنتی خود استفاده می‌کنند.

فناوری CDN به کاربران مختلف در سراسر جهان اجازه می‌دهد تا هنگام استفاده از خدمات خود هیچ تفاوتی احساس نکنند و همه از نزدیکترین سرور شرکت مورد نظر در اسرع وقت استفاده کنند. فناوری CDN دارای مزایایی مانند سرعت، امنیت، در دسترس بودن همیشه، توزیع مناسب فشار در سرورهای متعدد و غیره است.

CDN چگونه کار می‌کند؟

CDN چیست

با توجه به مزایای ذکر شده فناوری CDN بسیار کارآمد بوده و می‌تواند همه شرکت‌های کوچک و وب مسترهای خصوصی سایتهای بزرگ را توانمند سازد.

این سرویس به شرح زیر عمل می‌کند: یک نسخه از اطلاعات قابل بارگیری سایت شما (مانند فایل‌های کد CSS، فایل‌های کد جاوا اسکریپت) را ذخیره می‌کند.

هنگامی که کاربری وارد سایت شما می‌شود و به این اطلاعات نیاز دارد، همان داده‌های ذخیره شده در سرور که توسط بسیاری از سایت‌ها به اشتراک گذاشته می‌شود، بر اساس موقعیت جغرافیایی بازدید کننده، از نزدیکترین سرور بارگیری می‌شود.

بنابراین وقتی کاربری با مرورگر خود وارد سایت می‌شود، اطلاعات از نزدیکترین سرور موجود به کاربر ارسال می‌شود و اگر به هر دلیلی سرور CDN در دسترس نباشد، مشکلی وجود ندارد و داده‌ها از سرور اصلی بارگذاری می‌شوند، و تنها تفاوت این است که سرعت به دلیل ترافیک سرور کمتر از قبل است.

از آنجا که این اطلاعات قبلاً در سرورهای CDN ذخیره شده است و برای ثبت نیاز به فرآیند خاصی ندارد، سریعتر در اختیار بازدیدکنندگان قرار می‌گیرد و بارگیری می‌شود.

مزایای استفاده از cdn

مزایای استفاده از cdn

استفاده از cdn می‌تواند به هاست و سرور شما قدرت بیشتری دهد و مزایای زیادی را برای سایت و کسب و کارهایی که از CDN استفاده می‌کنید به همراه داشته باشد، از جمله موارد زیر:

  •  افزایش سرعت بارگذاری و نمایش صفحات وب در سیستم بازدیدکنندگان به دلیل بارگیری داده‌ها از نزدیکترین cdn
  • افزایش امنیت سایت (زیرا اکثر ارتباطات غیر مستقیم و محافظت شده هستند).
  • پهنای باند را افزایش داده و مصرف ترافیک سرور اصلی را کاهش می‌دهد، به عنوان مثال اگر هنگام استفاده از CDN با ۱۰ گره سرور شما ۱۰ گیگابایت پهنای باند ارائه می‌دهد، در واقع ۱۰ * ۱۰ گیگابایت به پهنای باند خود اضافه کرده اید.
  • داشتن هزینه بسیار کم (به دلیل استفاده از سرورهای متعدد)
  • نصب ساده و آسان
  • افزایش بهینه‌سازی سایت در موتورهای جستجو مانند گوگل
  • یک راه عالی برای جلوگیری از حملات DDOS به سرور سایت
  • در نهایت رضایت بیشتر کاربران

با اتصال یک سایت به سرور شبکه CDN، می‌توان داده‌های آن را ذخیره کرد، مانند: فایل‌های چند رسانه‌ای در سراسر شبکه cdn واقع در نقاط مختلف جهان.

به عبارت ساده‌تر هنگامی که یک فیلم در یک نسخه ذخیره شده به تمام سرورهای شبکه CDN ارسال و در آنجا ذخیره می‌شود، سپس بازدیدکننده بر اساس موقعیت جغرافیایی نزدیکترین سرور CDN این داده‌ها را سریعتر دریافت می‌کند.

از طرف دیگر، اگر حمله‌ای به سایت رخ دهد و افراد به دلیل سوء استفاده به سرور سایت حمله کنند، با مانعی روبرو می‌شوند.

زیرا cdn مانع از این امر می‌شود، در واقع وقتی حمله به جای سایت به سمت cdn و مهاجم انجام می‌شود برای دسترسی به سرور اصلی خود برای حملاتی مانند حملات DDOS، باید از طریق cdn عبور کند، که امکان‌پذیر نیست.

شبکه CDN چگونه رفتار خواهد کرد؟

شبکه CDN

اگر بخواهیم رفتارهایی را که در یک شبکه CDN رخ می‌دهد به منظور انتقال داده‌ها در آخرین مرحله به کاربر نهایی یا بازدید کننده سایت توصیف کنیم، باید رفتار در یک شبکه CDN را به شرح زیر توضیح دهیم:

۱- همانطور که در بالا ذکر شد، شبکه توزیع محتوا یا CDN تمام سرورهای شبکه جهانی وب را پوشش می‌دهد که در سراسر جهان قرار دارند.

بنابراین وقتی از سیستم CDN برای سایت خود استفاده می‌کنید و آن را فعال می‌کنید، اطلاعات شما کپی شده و در هریک از این سرورهایی که در سراسر جهان شبکه شده‌اند ذخیره می‌شود.

همچنین هنگامی که بازدیدکننده‌ای از سایت یا ورود به وبلاگ شما محتوای سایت را دریافت می‌کند که شامل تصاویر است، فیلم‌ها، فایل‌های CSS، فایل‌های جاوا اسکریپت و… از نزدیکترین سرور، که نزدیکی و موقعیت کاربر به سرور بر اساس ISP مخابرات کاربر است.

در این حالت، بازدید کننده مستقیماً به میزبان یا سرور شما متصل نیست. بنابراین این کار باعث بهبود عملکرد سایت شما می‌شود.

۲- کلیه اطلاعاتی که قابل به روزرسانی نیستند را می‌توان در یک شبکه CDN ذخیره کرد تا در نزدیکی سرور در سراسر این شبکه بزرگ در سراسر جهان در اختیار کاربر قرار گیرد.

البته منظور ما اطلاعاتی نیست که به روز نمی‌شوند، از جمله فایل‌ها، تصاویر، جاوا اسکریپت، css و مواردی که نیازی به روزرسانی ندارند، اما سایر قسمت‌هایی که حاوی محتوای صفحات هستند و از پایگاه داده خوانده می‌شوند ذخیره‌سازی در شبکه CDN آن‌ها مستقیماً از خود سرور بارگیری می‌شوند.

بنابراین اگر هزینه پهنای باند صرف شده برای میزبان یا سرور شما را کسر کرده و از آن برای تهیه و فعال‌سازی یک شبکه CDN استفاده کنیم، این امر برای ما بسیار بهتر خواهد بود، زیرا ما می‌توانیم ضمن مصرف پهنای باند، امنیت را کاهش دهیم. سایت خود را در برابر حملات DDOS افزایش دهید.

۳- سرعت دسترسی به سایت در صورت وجود CDN در کشوری که سرور در آن قرار دارد فعال نیست در بالاترین سطح خود است، بنابراین وقتی سرور سایت ما در داخل ایران است و بازدیدکننده‌ای از کشوری مانند ایالات متحده می‌خواهد بازدید از سایت ما کندتر از سایت ما خواهد بود، اما وقتی CDN را در سایت خود فعال می‌کنیم، این سرعت یا در موقعیت بازدیدکننده در نزدیکترین موقعیت سرور یا در دورترین موقعیت است زیرا داده‌ها از نزدیکترین سرور بارهای موجود در شبکه CDN تقریبا sp مشابه دارند.

برای رسیدن به این نقطه، می‌توانید سایتی را که از CDN استفاده کرده است با ابزاری مانند Pingdom یا GTmetrix آزمایش کنید تا در عمل متوجه شوید.

معایب استفاده از CDN

معایب استفاده از CDN

وقتی کاربری با مرورگر خود وارد سایت می‌شود، اطلاعات از نزدیکترین سرور موجود به کاربر ارسال می‌شود و اگر به هر دلیلی سرور CDN در دسترس نباشد، مشکلی وجود ندارد و داده‌ها از سرور اصلی بارگذاری می‌شوند، و تنها تفاوت این است که سرعت به دلیل ترافیک سرور کمتر از قبل است.

از آنجا که این اطلاعات قبلاً در سرورهای CDN ذخیره شده است و برای ثبت نیاز به فرآیند خاصی ندارد، سریعتر در اختیار بازدیدکنندگان قرار می‌گیرد و بارگیری می‌شود.

جمع‌بندی و نتیجه گیری

عبارت cdn مخفف Content Delivery Network است. در واقع، CDN یک شبکه توزیع محتوا می‌باشد. سرورها در مکان‌های مختلف جغرافیایی قرار دارند و بسته به اینکه کدام سرور به موقعیت بازدیدکننده سایت نزدیک‌تر است، به درخواست‌ها پاسخ داده می‌شود. Cdn دارای مزایای بسیاری بوده و شرکت‌های به نامی مانند گوگل از آن بهره می‌گیرند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا